Artist talks in buitenlandateliers Arts Initiative Tokyo en ISCP (New York)

Marina Višić, Untitled, 2015, video, diverse video loops on monitors. Marina Višić, Untitled, 2015, video, diverse video loops on monitors.

Op dinsdag 27 februari verzorgen Marina Višić en Ksenia Galiaeva een artist talk in Arts Initiative Tokyo, een van de vaste buitenlandateliers van het Mondriaan Fonds. Višić verblijft van 1 januari tot en met 31 maart 2018 in dit atelier, Galiaeva was er te gast in 2012. In het gesprek zullen ze ervaringen in deze residency delen met het publiek, en het werk laten zien dat ze hier maakten.

Visic gaat tijdens haar verblijf in Tokio op zoek naar ruimtes, tradities en abstracte elementen die een elementaire invloed kunnen hebben op haar werk. De Japanse schrijver Tanizaki en regisseur Kurosawa zijn hierbij voor haar een bron van inspiratie. Zij ziet in hun werk raakvlakken met haar eigen ‘sferische en tactiele’ manier van kijken. Met name de wijze waarop zij ruimte (architecturaal) en frame (cinematografisch) beleven, is onderwerp van haar onderzoek.

Op 8 mei wordt in ISCP (New York) een artist talk gegeven door Remy Jungerman en Haim Steinbach. Zij zullen spreken over de herplaatsing van bestaande objecten in een nieuwe context, en over de culturele betekenissen van presentatie. Jungerman verblijft van 1 januari tot en met 31 december 2018 in ISCP. Voor deze discussie is hij gekoppeld aan Steinback, een kunstenaar die werkzaam is in Brooklyn.

Jungerman gebruikt zijn werkperiode in ISCP om zijn netwerk in New York te bestendigen en uit te breiden. New York zal als smeltkroes van culturen en diversiteit in de kunstwereld, volgens hem een onstuitbare ontwikkeling in zijn werk in gang zetten. Daarnaast wil hij samenwerken met instituten zoals Sugar Hill Children’s Museum en Story Telling in Harlem, waar hij workshops wil organiseren om met de plaatselijke gemeenschappen werk te ontwikkelen dat relaties toont met traditie en modernisme.