Biennale of Sydney – Mella Jaarsma, Maaike Schoorel en Germaine Kruip

Mella Jaarsma, Dogwalk, Biennale of Sydney. Mella Jaarsma, Dogwalk, Biennale of Sydney.

Van 18 maart t/m 5 juni vindt in Sydney de twintigste editie van de Biennale of Sydney plaats met de titel The Future is already here – it’s just not evenly distributed, naar een quote van sciencefiction auteur William Gibson. Hoofdcurator van de biënnale is Stephanie Rosenthal (chief curator Hayward Gallery Londen).

Uitgangspunt van deze editie is de vraag ‘if each era posits its own view of reality, what is ours?’. Een van de belangrijkste ideeën die onderzocht wordt, is de toenemende vervaging van de scheiding tussen de virtuele en fysieke wereld. De zeven hoofdlocaties van de biënnale functioneren als ‘embassies of thought’ waarin dit onderzoek plaatsvindt.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Presentatie Buitenland toe aan de Biennale of Sydney voor de deelname van de Nederlandse kunstenaars Mella Jaarsma, Maaike Schoorel en Germaine Kruip. De kunstenaars werden geselecteerd naar aanleiding van een bezoek van Stephanie Rosenthal aan Nederland in het kader van het bezoekersprogramma van het Mondriaan Fonds in 2015.

Kruip presenteert haar performance A Square, spoken, die tevens t/m 27 maart iedere zaterdag te zien is in de Oude Kerk in Amsterdam. Jaarsma en Schoorel tonen beiden nieuw, in opdracht gemaakt, werk. Jaarsma maakte de performance Dogwalk: een alternatief  voor de modeparade en een parodie op de catwalk. Schoorel toont een reeks schilderijen op Cockatoo Island, waarin onderzoek naar perceptie en de werkelijkheid tussen het virtuele en fysieke uitgangspunt is.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd