Bijdrage Mobiel Erfgoed voor Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en De Boadskipper

Stoomlocomotief NS 7742 - Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Stoomlocomotief NS 7742 - Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en Stichting De Boadskipper ontvingen onlangs een Bijdrage Mobiel Erfgoed. Deze bijdrage kan worden gebruikt voor bijzondere projecten die gericht zijn op fysieke en virtuele zichtbaarheid, draagvlakvergroting of educatie en die bijdragen aan de professionalisering en versterking van de sector mobiel erfgoed als geheel.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik kreeg een bijdrage voor het Bello-atelier, een deel van de bestaande restauratiewerkplaats van de Museumstoomtram. Hier kan het publiek de restauratie van twee historische personenrijtuigen bekijken en er in sommige gevallen ook aan deelnemen. Op deze manier wordt het publiek betrokken bij het ambacht van restauratie en mobiel erfgoed in het algemeen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de verduurzaming van stoomlocomotieven. 

Stichting De Boadskipper ontving de bijdrage voor ‘Hout Vaert’, een evenement voor de presentatie van belangwekkend varend erfgoed. Het evenement richt zich met name op de oorspronkelijke functie van schepen: het vervoeren van hout. De hele geschiedenis van het vervoer, de handel en het verwerken van hout wordt getoond aan het publiek; van het invoeren vanuit Scandinavië tot aan de zagerij in de plaatselijke houtzagerijmolen. Er worden daarnaast diverse publieksactiviteiten georganiseerd. Zo kunnen particulieren met hun eigen boten meevaren met de vloot van ‘Hout Vaert’, aangevoerd door Vrachtschip de Tromp, en worden zes schepen ingericht als werkplaats voor workshops houtbewerking en de presentatie van de geschiedenis van de vloot. Ook vaart een zogenoemd ‘hout-orkest’ mee op een schip, bestaande uit zo’n twintig musici die op diverse houten instrumenten een speciaal geschreven compositie van Kees van der Meer uitvoeren. Het evenement maakt deel uit van Leeuwarden-Fryslân 2018.

tot stand gekomen met:

gerelateerd