Birthe Leemeijer – De IJsfontein (11Fountains)

IJsfontein van Birthe Leemeijer IJsfontein van Birthe Leemeijer

Op 22 februari wordt de IJsfontein op de Markt in Dokkum van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer onthuld. De fontein is het sluitstuk van het project 11Fountains, waarvoor het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Instellingen toekende.

Het project werd georganiseerd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Elf fonteinen werden gerealiseerd door internationale kunstenaars, samen met lokale bedrijven. De fonteinen werden geplaatst in de Friese Elfsteden: Dokkum (Birthe Leemeijer), Leeuwarden (Jaume Plensa), Franeker (Jean-Michel Othoniel), Harlingen (Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla), Bolsward (Johan Creten), Sneek (Stephan Balkenhol), IJlst (Shinji Ohmaki), Workum (Cornelia Parker), Hindeloopen (Shen Yuan), Stavoren (Mark Dion) en Sloten (Jorge & Lucy Orta). De kunstenaars werden gevraagd zich te verdiepen in de geschiedenis van de stad, de beoogde locatie en kennis te maken met de plaatselijke bevolking.

De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in het zich terugtrekkende water van de smeltende Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De IJsfontein verwijst ook naar het verleden van Dokkum, ooit een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween. En naar Dokkum als het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht. De vorm fontein is geen dag hetzelfde en is afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. IJsbloemen, -baarden en -patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Met de komst van de IJsfontein is de herinrichting van de Markt voltooid.

Lees hier meer over het project 11Fountains.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd