Boijmans verwerft schilderij Leonora Carrington

Leonora Carrington, Again the Gemini are in the Orchard, 1947, olieverf op paneel, 91 x 60 cm, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Leonora Carrington, Again the Gemini are in the Orchard, 1947, olieverf op paneel, 91 x 60 cm, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een schilderij aangekocht van de Brits-Mexicaanse kunstenaar Leonora Carrington. De aankoop past in het streven van het museum om een diverser beeld te geven van de internationale surrealistische beweging. Lange tijd is de rol van vrouwelijke kunstenaars aan de internationale surrealistische beweging onderbelicht geweest. Door de aankoop van Again the Gemini are in the Orchard en enkele eerdere aankopen van vrouwelijke surrealistische kunst kan Museum Boijmans Van Beuningen nu een veel diverser beeld geven van deze belangrijke 20ste-eeuwse kunststroming.

Again the Gemini are in the Orchard (1947) is gemaakt tijdens Carringtons eerste verblijf in Mexico. Op weg daarnaartoe kwam ze in Spanje en Portugal in aanraking met werk van de middeleeuwse kunstenaar Jheronimus Bosch, die haar blijvend heeft beïnvloed. Dit schilderij, dat haar bewondering toont voor Bosch’ beroemde Tuin der lusten, is, zoals al haar werk, gebaseerd op een intens persoonlijk symbolisme.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe voor het schilderij. Ook de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Desirée Lambers Fonds), de BankGiro Loterij, de Stichting Fonds van Rede, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen droegen bij.

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: ‘Alle publieke en private fondsen, hartelijk dank voor deze prachtige aanvulling op de verzameling surrealistische kunst van het museum. Het werk is een enorme versterking van het cluster vrouwelijke surrealisten binnen de museumcollectie en een waardevolle toevoeging op de Collectie Nederland die nog geen enkel kunstwerk van Carrington omvat.’

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd