Bonnefantenmuseum – aankoop kunstwerk Grayson Perry

Grayson Perry, Tomb of the Unknown Craftsman, 2011, Courtesy the Artist & Victoria Miro, London Grayson Perry, Tomb of the Unknown Craftsman, 2011, Courtesy the Artist & Victoria Miro, London

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft het kunstwerk The Tomb of the Unknown Craftsman van de Britse kunstenaar Grayson Perry aangekocht. Met dit werk heeft Perry een monument willen oprichten voor de onbekende ambachtsman in de vorm van een grafschip. De combinatie van oude voorwerpen, de ambachtelijkheid wat letterlijk als onderwerp is genomen, de gebruikte materialen en de verwijzing naar de pelgrimstochten brengt veel onderdelen uit de kunstgeschiedenis in één werk samen. Het werk is niet alleen een waardevolle aanvulling voor de reeds aanwezige werken van Grayson Perry in de collectie van het Bonnefantenmuseum, maar ook een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland.

De aankoop van dit werk, dat tot voor kort te zien was in de tentoonstelling Hold your beliefs lightly, is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van enkele publieke en private fondsen, te weten het Mondriaan Fonds, Titus Fonds, en het Innorosa Fonds van de Vereniging Rembrandt.

Op 18 juni 2016 besteedde Nieuwsuur aandacht aan museale aankopen. Het programma volgde onder andere het Bonnefantenmuseum tijdens het proces van de aankoop. Bekijk hier de uitzending.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd