Bonnefantenmuseum – Meester van Elsloo. Van eenling naar verzameling

Detail Marianum, Sint-Michaëlskerk Thorn, c.a. 1500-1550, foto Elfi Brouwers. Detail Marianum, Sint-Michaëlskerk Thorn, c.a. 1500-1550, foto Elfi Brouwers.

Het Bonnefantenmuseum presenteert een tentoonstelling van laatmiddeleeuwse houtsculpturen, waarin het fenomeen “de Meester van Elsloo” centraal staat. Onder andere het Louvre en het Victoria & Albert Museum, maar ook vele kerken uit de euregio hebben hun beelden uitgeleend. In de tentoonstelling blijkt dat de Meester van Elsloo geen grijpbaar begrip is maar eerder een verzameling eenlingen. De meer dan vijftig sculpturen vormen samen tot 16 juni 2019 de tentoonstelling Meester van Elsloo.

Aan het einde van de middeleeuwen bestond in en rondom de huidige provincie Limburg een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Wel is duidelijk dat de makers, of beter ateliers, van zeer hoge kwaliteit waren. Dat laat het nog overgebleven werk duidelijk zien. Om toch enig houvast te krijgen werden de beeldhouwers van een ‘noodnaam’ voorzien, en veruit de bekendste daarvan is de zogenaamde “Meester van Elsloo”. Deze naam dankt de meester aan de illustere Limburgse professor Timmers, die er in 1940 voor het eerst over berichtte.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor deze tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd