Buitenplaats Kasteel Wijlre – Kleur: Weelde en Veranderlijkheid

Peter Struycken, Hedgehouse, Buitenplaats Kasteel Wijlre, 2019. Foto: Peter Cox Peter Struycken, Hedgehouse, Buitenplaats Kasteel Wijlre, 2019. Foto: Peter Cox

Buitenplaats Kasteel Wijlre ontving een bijdrage voor het project Kleur: Weelde en Veranderlijkheid ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Peter Struycken. Struycken maakt werk in de traditie van de geometrische-abstractie toegesneden op wetmatigheden en systematiek. Hij ontwierp in 1981 de bekende postzegel met toenmalig koningin Beatrix, die is opgebouwd uit talloze puntjes.

In de tuin van de buitenplaats waren al twee permanente werken van de kunstenaar te zien. Nu is opdracht gegeven tot een tijdelijke 3D-schildering in het tuinpaviljoen Hedge House. Het is een volledige transformatie, waarbij alle vloeren, muren en het plafond zijn beschilderd. De rode, zwarte en witte kleurvlakken veranderen de ervaring van de bestaande architectuur van Wiel Arets, architect van het Hedge House.

Peter Struycken, Eetkamer, Buitenplaats Kasteel Wijlre, 2019. Foto: Erik en Petra Hesmerg

Peter Struycken, Eetkamer, Buitenplaats Kasteel Wijlre, 2019. Foto: Erik en Petra Hesmerg

Ook vindt er een solotentoonstelling van Struycken in het Koetshuis plaats, en zal, voor het eerst sinds de oprichting van buitenplaats Kasteel Wijlre, het kasteel zelf toegankelijk zijn voor het publiek. In de eetkamer van de bewoners is speciaal voor die plek ontwikkeld werk van Struycken te zien: jacquard geweven gordijnen.

De verschillende presentaties zijn te zien van 10 maart tot en met 10 november 2019.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd