Centraal Museum – Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren

Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen. Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.

Op 24 juni opent de tentoonstelling Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren in het Centraal Museum. De tentoonstelling richt zich op het verhaal van de Domtoren: het icoon van Utrecht dat reeds vanaf de bouw in de veertiende eeuw was bedoeld een landmark te zijn. In het museum wordt inzicht gegeven in de geschiedenis van de toren. Bezoekers ontdekken het doel van de bouw, hoe de bouw in zijn werk ging en wat er in de loop der eeuwen bij kwam kijken om de toren overeind te houden. Hierbij worden ook de momenten belicht waarop de toren aan de ondergang is ontsnapt, zoals de storm van 1674 en de bouwvallige staat in de negentiende eeuw.

Te zien in de tentoonstelling zijn altaarstukken, schilderijen en tekeningen van de toren, bouwfragmenten en werktuigen. Daarnaast bieden 3D-animaties inzicht in de bouw, restauraties en de storm van 1674. Daarbij is er sprake van een wisselwerking tussen de kunstwerken en de animaties. Tevens is er een werkplaats waarin bezoekers zelf aan de slag kunnen, een interactief spel en een speciale familieroute.

De tentoonstelling loopt van 25 juni t/m 2 oktober. Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de tentoonstelling met een Projectinvestering Beeldende Kunst- en Erfgoedinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd