Centraal Museum – Utrecht, Caravaggio en Europa

'De graflegging van Christus' van Caravaggio. © Musei Vaticani, Città del Vaticano 'De graflegging van Christus' van Caravaggio. © Musei Vaticani, Città del Vaticano

Van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 presenteert het Centraal Museum de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. De presentatie het resultaat van langdurige samenwerking met de Bayerischen Staatsgemäldesammlungen in München. De tentoonstelling start in Utrecht en is daarna te zien in de Alte Pinakothek in München. Het Mondriaan Fonds kende hiervoor een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen toe.

De tentoonstelling richt zich op de Utrechtse Caravaggisten in internationale context. De nadruk ligt op drie Utrechtse Caravaggisten: Gerard Honthorst, Hendrick ter Bruggen en Dick van Baburen en de effecten van de reis naar Rome op hun werk. Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse schilders naast hun Europese collega’s zien. De tentoonstelling bevat ruim zestig bruiklenen, afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Louvre in Parijs, Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington, maar ook uit kerken in Rome.

Het Vaticaan heeft daarnaast toegezegd een topstuk van Caravaggio in bruikleen te geven aan het Centraal Museum. Het is voor het eerst dat het werk in Nederland te zien is. Vanaf 15 december 2018 is het gedurende slechts vier weken te bewonderen in de tentoonstelling.

website