Centraal Museum Utrecht – kunstopdrachten (Mounira Al Solh, Zachary Formwalt, Jan van de Pavert, Madelon Hooykaas, Louis Andriessen)

Zachary Formwalt, 'Hoog Catharijne and its Models’ (filmstill), Centraal Museum Utrecht, 2019 Zachary Formwalt, 'Hoog Catharijne and its Models’ (filmstill), Centraal Museum Utrecht, 2019

Speciaal voor de tentoonstelling Dromen in beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne heeft het Centraal Museum Utrecht een aantal hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken. In de werken van Zachary Formwalt, Jan van de Pavert en Mounira Al Solh wordt gereflecteerd op recente ontwikkelingen in de stad Utrecht. Tegelijkertijd is in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek een video-installatie en elektronische compositie van Madelon Hooykaas, Louis Andriessen en Malu Peters ontwikkeld. Alle werken werden gemaakt met behulp van een Bijdrage Opdrachtgeverschap en worden na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het museum.

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Zachary Formwalt presenteert een nieuwe film over Hoog Catharijne. Hij verbindt dit zowel beroemde als beruchte Utrechtse winkelcentrum aan wereldwijde ontwikkelingen van commerciële ‘shopping malls’ en stelt kritische vragen over de manipulatie van de consument. Jan van de Pavert werd uitgenodigd om een portret te maken over Kanaleneiland. Hij ging op pad en ontmoette via diverse organisaties de uiteenlopende ‘nieuwkomers’ in de wijk, wiens portretten hij samenbracht in een groot groepsportret. Mounira Al Solh creëerde een reeks van tekeningen over de wijk en de bewoners van Kanaleneiland. Op papier dat ze op de lokale markt kocht, portretteert ze bewoners die ze ontmoet, tekent ze hun verhaal op en schetst ze hun leefomgeving.

Met de kunstopdrachten wil het Centraal Museum bijdragen aan het in beeld brengen van een diverse gemeenschap in Utrecht. De tentoonstelling Dromen in beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne opent zaterdag 28 september en duurt tot en met 19 januari 2020.

Beluister hier alvast de zesdelig podcastserie. Aan het woord onder meer Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse Kunst Centraal Museum) en Jan van de Pavert.

Cinema Olanda
Ook te zien tijdens Dromen in Beton is de film Cinema Olanda van Wendelien van Oldenborgh, voor het eerst sinds 2017, toen de film in het Nederlands Paviljoen van de Biënnale van Venetië werd getoond. Lees hier meer over haar deelname aan de Biënnale.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd