Centraal Museum – De Wereld van Pyke Koch

Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer, 1947.olieverf op tempera op paneel. Collectie: Centraal Museum Pyke Koch, Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer, 1947.olieverf op tempera op paneel. Collectie: Centraal Museum

Het Centraal Museum wijdt van 18 november 2017 t/m 18 maart 2018 een grootse tentoonstelling aan Pyke Koch (1901-1991), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland.

In de tentoonstelling wordt Kochs werk getoond in de context van dat van zijn tijdgenoten – niet alleen van Nederlandse kunstenaars als Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop, maar ook van Georg Grosz, Anton Räderscheidt en Christian Schad, als vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit in Duitsland. Daarnaast schetsen korte documentaires, samengesteld door Ad van Liempt, tijdsbeelden. Op deze manier beoogt de tentoonstelling een dieper inzicht te geven, zowel in Kochs kunstenaarschap als in de politieke complexiteit van het Interbellum, de periode tussen de beide Wereldoorlogen. En daarmee ook Kochs bekentenis tot het fascisme in perspectief te zetten en bij te dragen aan de nuancering van het debat over ‘goed’ of ‘fout’ dat sinds 1945 niet is verstomd.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan verschillende aankopen van schilderijen van Pyke Koch door het Centraal Museum. In 2010 het werk Portret jkvr. J.C. Van Boetzelaer en in 1995 aan drie werken van Koch. Het Centraal Museum verzamelt het werk van Koch al sinds 1937 en beschikt over de grootste Koch-collectie van Nederland.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd