Cobra Museum voor Moderne Kunst – Christian Friedrich

© Christian Friedrich © Christian Friedrich

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen toont van 27 oktober t/m 28 januari 2018 een solotentoonstelling van Christian Friedrich. De kunstenaar is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2017. De Cobra Kunstprijs wordt de hedendaagse kunstpraktijk gestimuleerd van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit staan daarbij centraal.

De Cobra Kunstprijs Amstelveen bestaat onder meer uit een tentoonstelling in het Cobra Museum. Voor de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn obsessie met het menselijk lichaam als site voor conflict en extase de vrije teugel laat. Zintuiglijkheid is daarbij erg belangrijk: één van de sculpturen is bijvoorbeeld gebaseerd op geur. Friedrich stelt: ‘ Of we een geur ervaren als verleidelijk, prettig, draaglijk of juist afstotend, is geheel afhankelijk hoe we de geur tot ons krijgen en hoe iemand die context associeert’. Het doel is om ‘geur’ te onderzoeken als een informatieverstrekker die rechtstreeks verbonden is met ons brein’. Voor dit experiment heeft Friedrich een van de meest afstotende geuren, die van zweetvoeten, chemisch gereproduceerd en onderdeel gemaakt van een serie sculpturen.

Het Mondriaan Fonds kende Friedrich een Projectinvestering Kunstenaar toe voor de ontwikkeling van het nieuwe werk voor deze tentoonstelling. In 2013 was Friedrich een van de vier genomineerden voor de Prix de Rome Beeldende Kunst.

website