Creative Court – Rwanda 20 years

Rwanda 20 Years LM_7 © Lana Mesic - courtesy Creative Court Rwanda 20 Years LM_7 © Lana Mesic - courtesy Creative Court

Creative Court ontving een bijdrage Projectinvestering Beeldende kunstinstellingen van het Mondriaan Fonds voor het project Rwanda 20 years, een project naar aanleiding van de herdenking van de genocide in Rwanda dat onder andere via een tentoonstelling en fotoproject reflecteert op vrede en recht en de gevolgen van seksueel geweld.

20 jaar geleden startte de genocide op 7 april (1994). In een periode van 100 dagen werden zo’n 1 miljoen mensen, met name Tutsi’s, vermoord en honderdduizenden vrouwen verkracht. Het land was totaal verwoest. De veerkracht van de overlevenden is echter enorm. Wat maakt dat deze mensen door kunnen gaan met hun leven en er soms zelfs in slagen de moordenaars van hun familieleden te vergeven en zich met hen te verzoenen?

In maart van dit jaar reisden fotograaf Pieter Hugo uit Zuid-Afrika en de jonge Nederlandse fotografe Lana Mesić samen af naar Rwanda voor dit project. Beiden brengen het proces van vergeving en veerkracht, van overlevenden maar ook van daders, op geheel eigen wijze in beeld.

De fototentoonstelling Rwanda 20 years is van 22 april tot en met 13 juni in Het Nutshuis in Den Haag te zien. Het programma is uitgebreid met: filmavonden, gesprekken en speciale rondleidingen.

website