Dastan's Basement – Sam Samiee – Art Basel Hong Kong

Sam Samiee, Money note, 2018. Sam Samiee, Money note, 2018.

De Iraanse galerie Dastan’s Basement presenteert op Art Basel Hong Kong de installatie Bedroom Posters, van de in Nederland werkende kunstenaar Sam Samiee. Het is de eerste keer dat een Iraanse galerie deelneemt aan Art Basel Hong Kong. De beurs vindt plaats van 29 t/m 31 maart.
Het Mondriaan Fonds kende een bijdrage toe voor de standhuur van de galerie via de Bijdrage Kunstbeurzen. Art Basel Hong Kong staat op de vaste lijst voor deze bijdrage. Als een galerie is toegelaten voor deelname aan deze beurs en bestaand werk toont in een stand, wordt de aanvraag direct toegekend mits deze voldoet aan de voorwaarden. De vaste lijst kunstbeurzen wordt elke twee jaar samengesteld na advies van een commissie.
De in Iran geboren kunstenaar Sam Samiee maakt schilderkunstige installaties en schrijft essays. Gedegen onderzoek staat aan de basis van zijn werk. Hij bestudeerde onder andere de lange en rijke geschiedenis van de Perzische literatuur en het Perzische ‘Adab’, een term waarmee in het Farsi een werkwijze wordt aangeduid die tegelijkertijd ethisch en esthetisch gedreven is. Dit onderzoek koppelde Samiee aan de bestudering van de geschiedenis van de Westerse schilderkunst en de psychoanalyse. In het verlengde van dit onderzoek probeert Samiee te breken met de traditie van tweedimensionale schilderkunst en terug te keren naar de bronvraag: hoe kun je als kunstenaar de driedimensionale wereld afbeelden in een schilderij als metafoor voor een ideeënwereld?

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd