De Nederlandse Kastelenstichting – Dag van het Kasteel 2019

Arnold Veeman Arnold Veeman

Op de Dag van het Kasteel worden verhalen van kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelplaatsen tot leven gebracht.

Het thema van 2019 is ‘over de grens’, onderverdeeld in: ‘sporen van buitenlandse familiebanden’, ‘exoten in tuin en park’ en ‘koloniale banden’. Er zijn in totaal maar liefst 122 deelnemende locaties. Door de bijdrage van het Mondriaan Fonds kan het onderdeel over koloniale banden worden ontwikkeld op zeven buitenplaatsen. In dit programma wordt aandacht besteed aan Nederland en haar voormalige koloniën. Zo geeft Indonesië expert Wim Manuhutu een lezing over de VOC in Huys Ten Donck (Zuid-Holland), houdt rijtuigrestaurateur Arie de Jager een presentatie over rijtuigen in Indonesië in Museum Nienoord (Groningen) en tonen verhalenverteller Roberto Refos en musicus Arnold Veeman een muzikaal verhaal over het leven van Louis Alons uit Curaçao in Veenborg Welgelegen (Groningen).

Museum Nienoord

Museum Nienoord

Daarnaast wordt de Archeotrail uitgebreid, met in 2019 vier verschillende routes (Groningen, Overrijssel, Utrecht en Gelderland). Deze trails gaan langs locaties waar niet meer dan wat gebouwde resten, een heuvel met bomenring of een leeg grachtenstelsel te zien zijn. In een try-out werden vorig jaar door een bouwhistoricus en een archeologe verhalenderwijs de locaties tot leven gewekt. Dit jaar wil men dit voor meer bezoekers toegankelijk maken.

De Dag van het Kasteel vindt plaats op 10 juni (2e Pinksterdag) en wordt mede mogelijk gemaakt door een Projectinvestering Instellingen, toegekend aan de Nederlandse Kastelenstichting.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd