De Nieuwe Kerk Amsterdam – De Grote Suriname tentoonstelling

De Grote Suriname-tentoonstelling. Foto: Evert Elzinga De Grote Suriname-tentoonstelling. Foto: Evert Elzinga

De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert in aanloop naar 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid in 2019-2020 De Grote Suriname tentoonstelling. De tentoonstelling vertelt het cultuurhistorische verhaal van Suriname, van de oudste nederzetting tot de republiek van nu. Een belangrijke doelstelling is het vergroten van kennis over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname.

De expositie bestaat uit historische objecten, fotografie, filmfragmenten, muziek en oral history. De presentatie wordt chronologisch opgebouwd aan de hand van verschillende thema’s. Kunstenaars Sara Blokland en Marcel Pinas hebben nieuw werk ontwikkeld. Surinamers hebben de ruimte gekregen om zelf te vertellen over hun land en de geschiedenis, en deze persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan historische perspectieven.

In het kader van de tentoonstelling organiseert De Nieuwe Kerk een randprogrammering met lezingen, concerten en kookavonden, en ook De Grote Suriname-fotowedstrijd, waaraan het publiek kan meedoen door een eigen herinnering, beeld of beleving van Suriname te delen.

De Grote Suriname tentoonstelling is te zien van 5 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020 en ontving een Projectinvestering Instellingen.

website