Dordrechts Museum & Stichting Verborgen Stad – Werk, Bid en Bewonder & Synode 5D

Stichting Verborgen Stad, Synode 5D: de Wijnstraat met linksvoor Café de Naedorst, , 2019. Beeld: Dutch Tilt Studios. Stichting Verborgen Stad, Synode 5D: de Wijnstraat met linksvoor Café de Naedorst, , 2019. Beeld: Dutch Tilt Studios.

In de tentoonstelling Werk, Bid en Bewonder in het Dordrechts Museum wordt het werk van schilders van de 17e tot begin 20e eeuw getoond, waaronder Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Clichés over kunst en calvinisme worden ontrafeld, enkele hardnekkige mythes worden ontkracht, en de relatie tussen calvinisme en kunst wordt in een brede context geplaatst. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving. Verder zijn er videoportretten met onder meer architect Francine Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge.

Stichting Verborgen Stad ontwikkelde het project Synode 5D, waarin een deel van de binnenstad van Dordrecht in een 3D-virtuele omgeving werd gereconstrueerd. Onder meer de aanlooproute van de oude toegangspoort naar de vergaderlocatie van de synode is te zien. Vorig jaar was het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon, de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering in de vroegmoderne tijd. In Synode 5D kan men vanachter de pc of ter plekke, via telefoon of tablet, zelfstandig in het verleden rondlopen. De virtuele omgeving biedt ook toegang tot achterliggende informatie (5D) over geschiedenis, kunst, architectuur.

De tentoonstelling Werk, Bid en Bewonder is nog tot en met 26 mei 2019 in het Dordrechts Museum te zien. Het project Synode 5D Dordrecht is nog tot en met 29 mei te beleven. Beide projecten werden mede mogelijk gemaakt door een Projectinvestering Instellingen van het Mondriaan Fonds.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd