Drents Archief e.a. – Unfixing Histories (Margriet van Weenen)

Op 8 juni wordt in het Drents Archief​ de start van Unfixing Histories ingeluid, een tweejaarlijks stipendium gericht op geschiedenis en fotografie, uitgevoerd door een team bestaand uit een Academie Minerva Groningen​ alumnus en een (excellente) student. Op basis van een selectieprocedure is kunstenaar Margriet van Weenen uitgenodigd voor de eerste editie van het stipendium. Het Mondriaan Fonds kende hiervoor een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe.

Voor haar project gaat Van Weenen uit van de schilderkunstige genres van het Drentse landschap en het stilleven en verbind die aan de binding die mensen met plekken hebben. Op deze wijze wil zij processen van inclusie en exclusie in het archief bevragen; beslissingen over wat wel of niet het herinneren waard is. Met haar project wil zij het archief activeren en alternatieven bieden: een open omgang met de Drentse geschiedenis die verbanden legt tussen beeld en tussen verschillende groepen inwoners.

Unfixing Histories is een initiatief van het Drents Archief, Frank Mohr Instituut – Academie Minerva, Research Centre Art & Society​, Hanzehogeschool Groningen​ lectoraat Image in Context, Steenbergen Stichting en Stichting Steenbergen Caerus. De samenwerkingspartners willen met dit project de basis leggen voor een lange termijn samenwerking.

tot stand gekomen met:

gerelateerd