Drie musea tonen Van Oostsanen, de eerste Hollandse meester

Jacob Cornelisz. van Oostsanen, zelfportret, 1533. Jacob Cornelisz. van Oostsanen, zelfportret, 1533.

Van 15 maart tot en met 29 juni tonen drie musea een uitgebreide tentoonstelling over het leven en werk van Hollands’ meesterschilder Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533). Topstukken uit binnen- en buitenland zijn samengebracht en geven een verrassend beeld van een kunstenaar die perfect wist in te spelen op wat de markt van hem verlangde. Hij was de eerste Amsterdamse schilder die bij naam bekend was. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Amsterdam Museum, het Stedelijk Museum Alkmaar en de Grote Kerk te Alkmaar. De drie musea hebben ieder een eigen invalshoek gekozen, die goed aansluit bij ieders profiel.

Het Stedelijk Museum Alkmaar toont een compleet overzicht van leven en werk van Van Oostsanen aan de hand van schilderijen, houtsneden en tekeningen. In de Grote Kerk in Alkmaar wordt Het Laatste Oordeel, een gewelfschildering uit 1518, uitgebreid getoond. Het Amsterdam Museum concentreert zich op de sociaal-maatschappelijk context van Van Oostsanen en toont hoe Amsterdammers rond 1500 leefden.

In samenwerking met de ANWB zijn auto-, fiets- en wandelroutes uitgezet langs belangrijke plekken uit het leven van Van Oostsanen. Daarnaast wordt een uitgebreid evenementenprogramma georganiseerd. Zie de speciale website voor het complete overzicht.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze tentoonstelling met een Projectinvestering Musea en andere Erfgoedinstellingen en bijgedragen aan de restauratie van één van de hoogtepunten in de tentoonstelling: de Mirakeldoeken met een Bijdrage Wet Behoud Cultuurbezit.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd