Elodie Hiyczuk – Arts Initiative Tokyo

Sequoia - Shadow-Light-Reflection series, 2013 pigment print on archival paper, 120 x 90 cm, 2 parts Sequoia - Shadow-Light-Reflection series, 2013 pigment print on archival paper, 120 x 90 cm, 2 parts

Van januari tot en met april 2015 verbleef beeldend kunstenaar Elodie Hiyczuk bij het Arts Initiative Tokyo (AIT), een van de buitenlandateliers die het Mondriaan Fonds aanbiedt. Tijdens een werkperiode van drie maanden deed Hiyczuk onderzoek naar het idee van de ‘detached gaze’ in de Japanse kunst en in de fotografie in het bijzonder. Dit idee verwijst naar de Japanse term ‘riken no ken’ wat betekent kijken met een vrijstaande blik of kijken op een onbevangen manier. Deze manier van kijken is vrij van identificatie en romantiek en wijkt daarmee af van de westerse blik. Ook onderzocht zij het begrip ‘Ma’ of ‘in between’, het pure, essentiële tussen alle dingen, en hoe dit begrip zich manifesteert in de Japanse fotografie. Op 6 juni 2015 zal Elodie Hiyczuk een lezing geven over haar residency bij het Japan Cultural Exchange in Amsterdam.

Eerder verbleven Vincent Vulsma, Melvin Moti, Ksenia Galiaeva, Erik van der Weijde, William Engelen, Martine Stig en Rafaël Rozendaal in deze residency. De deadline voor een aanvraag voor een werkperiode 2016 bij het Arts Initiative Tokyo was op 1 mei 2015. Klik hier voor meer informatie over het AIT en voor het aanvragen van een werkperiode bij een van de buitenlandateliers in het buitenland.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd