Erfgoed Gelderland – Grenzen van Gelderland

Grenspaal Keteldal. Foto: Maud Heldens Grenspaal Keteldal. Foto: Maud Heldens

Van 23 mei t/m 22 juli 2018 organiseert Erfgoed Gelderland een nieuw erfgoedfestival: Over Grenzen van Gelderland. Na eerdere festivals zoals Gelegerd in Gelderland (2012) en Gemaakt in Gelderland (2015) is dit jaar het thema ‘Grenzen’ en de betekenis daarvan voor het verleden en heden van Gelderland. Grenzen van Gelderland richt zich op Gelderse grensverhalen via theater, pop-up tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en lezingen. Het festival maakt deel uit van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Het erfgoedfestival is een breed samenwerkingsproject van musea en erfgoedorganisaties in Gelderland en daarbuiten. Het festival streeft naar een divers aanbod en zocht daarbij bijzondere en grensoverschrijdende samenwerkingen op. Ruim honderd deelnemers organiseren meer dan 250 activiteiten in Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Vanuit de overkoepelende organisatie zijn daarbij vijf activiteiten gerealiseerd die de ruggengraat vormen van het festival. Een voorbeeld is het project ‘Gelderlanders over de Grenzen‘, dat met beeld en tekst de verhalen verteld van mensen die in de loop van de eeuwen de grens van Gelderland overstaken.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan het festival met een Projectinvestering Instellingen. Na vier eerdere edities is het Erfgoedfestival Gelderland goed geworteld in de provincie. Er is waardering voor het thema, waarin zowel historische als actuele facetten van grenzen aan de orde komen, en de samenwerking tussen de vele organisaties. Het festival zoekt daarnaast met de verschillende interdisciplinaire activiteiten verbinding met een breed publiek: regionaal, nationaal en internationaal.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd