Expatriate Archive Centre – Saudade: A Project Celebrating the Intersection of Archives and Art

Koffer uit de collectie van Expatriate Archive Centre
Werk van Natalie McIlroy
Thomas Nondh Jansen, 'Notions of Home' voor Saudade
Werk van Euf Lindeboom
Euf Lindeboom met haar werk
Natalie McIlroy

Het Expatriate Archive Centre organiseerde ter ere van zijn tienjarige jubileum Saudade: A Project Celebrating the Intersection of Archives and Art. Voor dit project kregen kunstenaars toegang tot de collectie van het archief en mochten zij kiezen uit het materiaal dat de afgelopen jaren gedoneerd is door ‘global expatriates’. Het archief beslaat materiaal rondom de levensverhalen van ‘expatriates’ (ofwel: expats) en heeft tot doel dit te verzamelen en bewaren voor toekomstig onderzoek. De collectie bestaat uit documenten, foto’s, objecten en filmmateriaal.

Elk van de kunstenaars maakten een werk geïnspireerd op (een object uit) een collectie, in een formaat ter grootte van de inhoud van een koffer. Deze koffer bevindt zich al in de Expatriate Archive Centre sinds deze haar deuren opende. De werken worden gepresenteerd in TwelveTwelve Gallery in Den Haag van 11 t/m 15 april. Bij het project verscheen een publicatie met daarin afbeeldingen, interviews en teksten bij de kunstwerken en de objecten die de kunstenaars inspireerden.

Het Mondriaan Fonds kende het Expatriate Archive Centre een Bijdrage Opdrachtgeverschap toe voor de samenwerking met Natalie McIlroy, Janne van Gilst, Euf Lindeboom, Masaaki Oyamada en Thomas Nondh Jansen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd