Srefidensi en de Vlag – Sara Blokland en Jaya Pelupessy

Srefidensi, Sara Blokland herontdekt de ontstaansgeschiedenis van Suriname Srefidensi, Sara Blokland herontdekt de ontstaansgeschiedenis van Suriname

Het kunstwerk Srefidensi en de Vlag van beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy werd in november 2016 onthuld. Srefidensi (de officiële Surinaamse onafhankelijkheid) is een onderzoeksproject dat door middel van fotografie reflecteert op protest, verzet en emancipatie van het Surinaamse volk voorafgaand aan de officiële Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Het is een initiatief van Fotodok en beeldend kunstenaar en fotografiecurator Sara Blokland. Gedurende een jaar volgen zij een aantal historische, beeldende en theoretische onderzoekslijnen, die middels publieksactiviteiten en (online) publicaties zichtbaar worden voor en uitgewisseld met publiek in Nederland en Suriname.

Met dit performance-werk kijken Blokland en Pelupessy naar de vergankelijkheid van koloniale symbolen van macht en de zoektocht van Surinamers naar nieuwe symbolen. Het kunstwerk is de komende vijf maanden te zien op het Anton de Komplein voor het CBK in Amsterdam Zuidoost. Kunstenaars zullen steeds nieuwe beeldlagen aanbrengen op de eerste beeldlaag waardoor er letterlijk een gelaagd verhaal ontstaat. In het voorjaar van 2017 wordt het werk afgerond.

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan het onderzoeksproject met een Werkbijdrage Bewezen Talent plus Opdrachtgever.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd