Framer Framed – Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never

Performance door Sanaa Gateja. Foto Kimberly Bryant. Performance door Sanaa Gateja. Foto Kimberly Bryant.

Van 6 augustus t/m 6 september is bij Framer Framed de tentoonstelling Simuda Nyuma – Forward Ever Backward Never te zien. De expositie is samengesteld door de curators Robinah Nansubuga (UG/ VK) en Andrea Stultiens (NL).

De titel Simuda Nyuma verwijst naar een trilogie geschreven in de jaren dertig van de vorige eeuw. De schrijver, Ham Mukasa, was een chief uit Buganda, het koninkrijk in zuid-centraal Oeganda. Mukasa (ca. 1870-1956) schreef in de trilogie over de periode en levens van drie koningen, die regeerden vanaf halverwege de 19de eeuw tot en met de jaren dertig.

In de familiecollectie van Mukasa, bestaande uit foto’s, boeken, manuscripten en documenten, vond curator Andrea Stultiens een lijst die illustraties beschreef die in de boeken hadden moeten worden opgenomen maar destijds niet zijn gecreëerd. De lijst is gebruikt als een startpunt voor zowel Oegandese als Nederlandse kunstenaars om zich in een specifiek historisch tijdperk te verdiepen en om alsnog een selectie van de beelden van Mukasa’s lijst te creëren.

Negen Oegandese kunstenaars en twee groepen studenten, één groep van de Uganda Christian University in Mukono en één van de Akademie Minerva in Groningen (waar Stultiens doceert), hebben middels hun visuele interpretaties bijgedragen aan het project.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de tentoonstelling met een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd