Fries Museum – Eric van Hove: Fenduq

Éric Van Hove, D9T (detail), 2015. Collectie Fries Museum. Foto: Lieven Geuns. Courtesy Eric Van Hove/Copperfield Gallery Éric Van Hove, D9T (detail), 2015. Collectie Fries Museum. Foto: Lieven Geuns. Courtesy Eric Van Hove/Copperfield Gallery

In het Fries Museum is tot en met 5 januari 2020 de grote overzichtstentoonstelling van Éric Van Hove: Fenduq te zien.

Met een team van internationale ambachtslieden reproduceert Van Hove industriële motorblokken en voertuigen. Honderden onderdelen worden met de hand nagemaakt van materialen als hout, keramiek en koper. Met zijn ambachtelijke sculpturen snijdt de kunstenaar globale thema’s aan als de verdeling van welvaart en de verschillen tussen het westen en de rest van de wereld.

Het motorblok staat voor Van Hove symbool voor de industrialisatie, die in veel landen het einde betekende van het klassieke ambacht. Met zijn indrukwekkende replica’s streeft de kunstenaar naar een herwaardering van vakmanschap. Tegelijk adresseert hij op intelligente wijze de sociaal-economische dynamiek van de postkoloniale samenleving.

In de tentoonstelling is ook de D9T te zien, een motorblok dat is gebaseerd op een Caterpillar D9 bulldozer. Van Hove demonteerde het motorblok van deze bulldozer en vroeg ambachtslieden de afzonderlijke onderdelen na te maken. Zo ontstond de D9T, een nieuw motorblok van 295 handgemaakte onderdelen en 46 verschillende materialen uit alle hoeken van de wereld. Het werk legt een interessante relatie met de Friese omgeving, zoals het belang van het ambacht en de dreigende teloorgang daarvan. De D9T is in 2018 aangekocht door het Fries Museum. Het Mondriaan Fonds droeg bij met een Bijdrage Incidentele Aankopen.

Aan de tentoonstelling heeft het fonds bijgedragen met een Projectinvestering Instellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd