Gehonoreerde internationale projecten in New York

Installation view, Blast-Furnace, 2013 Installation view, Blast-Furnace, 2013

In maart vinden een aantal activiteiten plaats in New York, waaraan het Mondriaan Fonds bijdragen voor internationale presentaties toekende.

Pioneer Works
Pioneer Works ontving een Bijdrage Presentatie Buitenland voor een opdracht aan Atelier Van Lieshout voor nieuw werk voor de tentoonstelling The CryptoFuturist and The New Tribal Labyrinth. Het is de eerste solotentoonstelling van Atelier Van Lieshout in de Verenigde Staten in de afgelopen tien jaar. Voor deze presentatie worden vier nieuwe grote installaties gemaakt: machines voor recycling en vernietiging. De sculpturen maken deel uit van een reeks werken die verandering en transitie in een circulaire economie bevraagt. Curatoren van de tentoonstelling zijn Natalie Kovacs en  Gabriel Florenz. Te zien van 1 maart t/m 14 april 2019. Lees meer op de website van Pioneer Works.

Public Art Fund
Voor de presentatie van het nieuwe beeld Tilted Head van Mark Manders werd een Bijdrage Presentatie Buitenland toegekend aan het Public Art Fund. Dit een van de belangrijkste Amerikaanse culturele instellingen die toonaangevende kunstprojecten in de publieke ruimte organiseren. Het beeld is speciaal ontwikkeld voor de Doris C. Freeman Plaza aan de ingang aan de zuid-oostkant van Central Park. Het is de eerste institutionele presentatie van het werk van Manders in de Verenigde Staten. Curator van de tentoonstelling is Nicholas Baume. Het beeld wordt onthuld op 5 maart en is te zien tot en met 1 september 2019. Bekijk voor meer informatie de website van Public Art Fund.

Kunstbeurzen
Ook werd een Bijdrage Kunstbeurzen toegekend aan verschillende galeries om levende beeldend kunstenaars uit Nederland te tonen op buitenlandse kunstbeurzen van internationaal belang. Op Art on Paper New York houdt NL=US een solopresentatie van Alexandra Roozen en toont Livingstone Gallery werk van Raquel Maulwurf. NL=US presenteert ook Hans van Bentem op SCOPE. David Bade heeft met Kers Gallery twee solotentoonstellingen op SCOPE en Plan B.

Op dit moment kunnen kunstenaars ook een aanvraag indienen voor een werkperiode in een van de buitenlandateliers van het Mondriaan Fonds, waaronder ISCP in New York. De deadline is 15 april.

Door internationale uitwisseling zoals samenwerking met gastateliers, maar ook de presentatie van Nederlandse kunstenaars in buitenlandse musea, versterkt het Mondriaan Fonds de positie van Nederlandse kunstenaars. Bekijk het platform Internationale Presentaties voor berichten, inspirerende voorbeelden en interviews.