Gemeente Amersfoort – Peter Stel

Peter Stel. Ontwerp 'Alles wat ik zie is van mij'. Peter Stel. Ontwerp 'Alles wat ik zie is van mij'.

Als onderdeel van de grootscheepse renovatie van de binnenstad van Amersfoort is het nieuwe Eemplein ontstaan. De gemeente geeft aan Peter Stel de opdracht voor de realisatie van het werk ‘Alles wat ik zie is van mij’. De bedoeling is op die manier de bezoeker van het plein diens omgeving op een andere manier waar te laten nemen en er humoristisch commentaar op te leveren.

‘Alles wat ik zie is van mij’ is een beeld dat de toeschouwer uitnodigt de subjectiviteit van het eigen kijken te beleven, te midden van de doorlopende activiteit op het Eemplein. Door plaats te nemen op de ronde, traag roterende bank kan de bezoeker de omgeving heel langzaam in zich opnemen, zittend op een monumentale gedachte, die deze handeling onderschrijft. Zo maakt dit werk de bezoeker zelf tot actief speler en daagt hem of haar uit zich deze plek toe te eigenen om in alle rust het unieke van de eigen blik te ervaren. “In mijn werk loopt het concept vooruit op de keuze van materiaal en vorm. Met het gebruik van fotografie, tekst, video en sculpturale elementen maak ik werken die de subjectiviteit van ons waarneming, het beleven van onze dagelijkse realiteit en omgang met de ruimte, een podium geven”, aldus kunstenaar Peter Stel.

Het kunstwerk is vanaf 22 april te zien. De Gemeente Amersfoort ontving van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd