Gemeentemuseum Den Haag, aankoop Delfts Blauwe bloemenvazen

Stel bloemenhouders ‘Willem en Mary’, Delft, plateelbakkerij De Grieksche A, circa 1690, Tinglazuuraardewerk, Gemeentemuseum Den Haag Stel bloemenhouders ‘Willem en Mary’, Delft, plateelbakkerij De Grieksche A, circa 1690, Tinglazuuraardewerk, Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft twee Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van het vorstelijke paar Willem III en Mary II aangekocht.  Willem maakte tot 2014 deel uit van een Franse privécollectie; Mary bevond zich in Belgisch privébezit. Kunsthandelaar Robert Aronson spoorde de beeldjes op; en wist ze in 2014 te herenigen. Direct daarna reisden ze naar een antiekbeurs in de Verenigde Staten. Het Gemeentemuseum wist de beeldjes aan te kopen en voor Nederland te behouden. De 42,5 cm. hoge bloemenhouders behoren tot de internationale top van het Delfts aardewerk. De aanwinst van dit tot voorheen onbekende model bloemenhouders is een belangrijke uitbreiding en verdieping van de Collectie Nederland. Benno Tempel: “Dit is één van de belangrijkste aanwinsten Delfts aardewerk in Nederland in lange tijd; en een krachtig symbool voor Hollands welvaren in de Gouden Eeuw en onze rijke koninklijke geschiedenis. Vergelijk het met de vondst van een nieuwe Vermeer of Rembrandt.”

De figuren met bloemenmanden in de armen zijn rond 1690 vervaardigd in een van de belangrijkste plateelbakkerijen van Delft: De Grieksche A.  Bloemenmanden en ‘tulpenvazen’ van Delfts aardewerk waren een geliefd luxeartikel om de bloemen te tonen, met name onder vorsten. Tegenwoordig zijn tulpen én Delfts blauw bij een veel groter publiek populair, en zelfs uitgegroeid tot nationale iconen. Dit is voor het Gemeentemuseum en de Keukenhof aanleiding om twee typisch Hollandse symbolen langdurig met elkaar te verbinden. De presentatie van de nieuwe aanwinst op 23 april 2015 is een eerste stap in deze samenwerking.

Naast het Mondriaan Fonds droegen Vereniging Rembrandt, VSBfonds, Hendrik Muller Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum bij aan de aankoop van de twee bloemenvazen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd