Gemeentemuseum Den Haag – Aankoop Paul-Élie Ranson

Paul-Élie Ranson, Christus en Boeddha (ca. 1890) Paul-Élie Ranson, Christus en Boeddha (ca. 1890)

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft het schilderij Christus en Boeddha (ca. 1890) van de Franse schilder Paul-Élie Ranson toegevoegd aan de collectie. Het schilderij toont een utopische visie op de wereld waarin alle religies gelijkwaardig aan elkaar zijn. Ranson bracht ze samen tot een universele religie en cultuur. Het werk sluit goed aan bij de museumcollectie waaronder de verzameling Symbolistische werken van onder meer Jan Toorop en is per direct toegevoegd aan de collectiepresentatie Ontdek het Moderne. Het werk werd aangekocht met hulp van een Bijdrage Incidentele Aankopen.

Met de aankoop van Christus en Boeddha wordt een van de meest belangrijke schilderijen uit Ransons oeuvre opgenomen in de Collectie Nederland. Aan de hand van dit kunstwerk kan bovendien de stilering en abstrahering in de kunst dankzij de opkomst van spiritualiteit, occultisme en symbolisme – een ontwikkeling die zich rond 1900 ook in Nederland duidelijk aftekent – beter in een internationale context worden geplaatst.

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een sterke kerncollectie van Nederlands symbolisme, met onder andere werk van Jan Toorop, Carel de Nerée tot Babberich en Johan Thorn Prikker. De museumcollectie omvat daarnaast belangrijke stukken van de kunstenaars van het Duitse expressionisme, waaronder werk van Alexej von Jawlensky en Wassily Kandinksy. De zoektocht naar het spirituele was tevens een belangrijke drijfveer voor Piet Mondriaan, waarvan het Gemeentemuseum Den Haag de grootste collectie tekeningen en schilderijen bezit. Het schilderij van Ranson sluit ten slotte goed aan bij de rijke collectie islamitische kunst en de tentoonstelling Glans en Geluk die t/m 3 maart 2019 in het museum te zien is.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd