Gemeentemuseum Den Haag – Aankoop sculptuur Fred Sandback

Untitled (no. 48, Three Leaning Planes, from 133 Proposals for the Heiner Friedrich Gallery), 1969. Foto: Gerrit Schreurs Untitled (no. 48, Three Leaning Planes, from 133 Proposals for the Heiner Friedrich Gallery), 1969. Foto: Gerrit Schreurs

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft twee sculpturen van Fred Sandback verworven. De nieuwe aanwinsten van zwart, wit en geel acryldraad beide ‘zonder titel’ uit 1969 en 1988 zijn o.a. met steun van het Mondriaan Fonds aangekocht met een Bijdrage Incidentele Aankopen.

Volgens directeur Benno Tempel is de aankoop van de sculpturen van Sandback cruciaal voor de uitbreiding van internationale kunst in Nederlandse musea. “Minimal art heeft al lang een sterke band met ons land. In 1968 werd deze kunststroming in het Gemeentemuseum Den Haag voor het eerst in Europa getoond. De aanwezigheid van minimal art in de vaderlandse musea is dan ook significant, maar tot nu toe ontbrak het werk van Sandback. Daarmee zijn onze rijke museale collecties op dat punt eenzijdig. De sculpturen zijn dan ook een geweldige aanwinst voor ons museum en voor Nederland.”

Op dit moment zijn de werken in het museum te zien in de tentoonstelling Ingewikkelde beelden. Hierna krijgen de werken een ereplaats in de vaste collectiepresentatie Ontdek het Moderne, naast het werk van Carl Andre, Donald Judd en Lee Bontecou.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd