Gemeentemuseum Den Haag – Aankoop ‘Slide’ van Lee Lozano

Lee Lonzano, Slide (1965). Foto: Hauser & Wirth Lee Lonzano, Slide (1965). Foto: Hauser & Wirth

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft het schilderij Slide (1965) van Lee Lozano aangekocht. De Amerikaanse Lee Lozano (1930-1999) is een kunstenaar uit de kring van Sol LeWitt, Carl Andre en Richard Serra. Maar anders dan van die drie, was er nog geen enkel werk van haar aanwezig in de Collectie Nederland: het geheel aan kunstvoorwerpen en andere museale objecten, die Nederlands publiek bezit zijn.

Het beschikbare oeuvre van Lozano is niet groot en Slide is een monumentaal werk van hoge kwaliteit. Het schilderij is een belangrijke aanvulling op een groep recente aankopen van herontdekte kunstenaars uit de jaren zestig en ook in relatie tot andere deelcollecties van het Gemeentemuseum kan het werk een verbindende rol vervullen.

Het Gemeentemuseum ontving voor de aankoop van Slide een Bijdrage Incidentele Aankopen. Het is daarmee de meest recente, en 226-ste museale aankoop waaraan het Mondriaan Fonds sinds 1994 meedoet. Op 3 maart worden tijdens een bijeenkomst in het Gemeentemuseum Den Haag, in aanwezigheid van Kamerlid Alexander Pechtold, de publicatie en website Aanwinsten gepresenteerd.  Deze maken de rijkdom en verscheidenheid zichtbaar – van Uiver tot videowerken van Hito Steyerl – waaraan met publiek geld is bijgedragen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd