Kunstmuseum Den Haag – Monet. Tuinen van Verbeelding

Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150 x 200 cm, Kunstmuseum Den Haag. Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150 x 200 cm, Kunstmuseum Den Haag.

Het Kunstmuseum Den Haag organiseert van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 de tentoonstelling Monet. Tuinen van Verbeelding. De tentoonstelling bestaat uit circa veertig internationale topstukken en wordt gemaakt in nauwe samenwerking met het Musée Marmottan Monet in Parijs.

Centraal staat Monets schilderij Blauweregen (1917-1920) uit de collectie van het museum. In het kader van de tentoonstelling is het schilderij, voor het eerst sinds de verwerving in 1961, uitgebreid materiaal-technisch en kunsthistorisch onderzocht. Dankzij dit onderzoekstraject kwam een bijzondere ontdekking aan het licht. Een röntgenfoto onthulde dat zich onder het schilderij een groep waterlelies bevindt. Conservator Frouke van Dijke: “Eigenlijk was Blauweregen al een zeer bijzonder doek, er zijn van Monet maar zeven schilderijen in de wereld bekend met dit thema. Toch zijn juist de waterlelies iconisch voor Monet. Dat deze zich onder Blauweregen bevinden maakt het doek extra speciaal en laat bovendien een aantal puzzelstukjes op z’n plek vallen in het verhaal van onze publiekslieveling”.

De samenwerking met het Musée Marmottan Monet maakte het mogelijk om het schilderij in een bredere context te onderzoeken en te tonen. Via de samenwerking kunnen beide instellingen hun kennis over hun collecties delen en vergroten. Daarnaast leidt de samenwerking tot twee bijzondere tentoonstellingen in Den Haag en Parijs (waar tegelijkertijd een tentoonstelling over het figuratieve werk van Mondriaan plaatsvindt).

Ook een bijdrage aanvragen voor onderzoeksprojecten met buitenlandse instellingen op gezamenlijke collectiegebieden? De eerstvolgende deadline is 21 oktober. Lees meer via de toelichting van de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd