Gemeentemuseum Den Haag – Monet. De tuinen.

Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150 x 200 cm. Uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, olieverf op doek, 150 x 200 cm. Uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 de tentoonstelling Monet. De tuinen. De tentoonstelling bestaat uit circa veertig internationale topstukken en wordt gemaakt in nauwe samenwerking met het Musée Marmottan Monet in Parijs.

Centraal staat Monets schilderij Blauweregen (1917-1920) uit de collectie van het Gemeentemuseum. In het kader van de tentoonstelling wordt het schilderij, voor het eerst sinds de verwerving in 1961, uitgebreid materiaal-technisch en kunsthistorisch onderzocht. Dankzij dit onderzoekstraject kunnen op de tentoonstelling nieuwe feiten over het schilderij aan het publiek gepresenteerd worden. De samenwerking met het Musée Marmottan Monet maakt het mogelijk om het schilderij in een bredere context te onderzoeken en te tonen. Het schilderij maakte oorspronkelijk deel uit van een serie van zeven werken met hetzelfde thema. Via de samenwerking kunnen beide instellingen hun kennis over hun collecties delen en vergroten.

De samenwerking tussen het Gemeentemuseum Den Haag en het Musée Marmottan Monet leidt daarmee tot twee bijzondere tentoonstellingen in Den Haag en Parijs, maar eveneens tot een duurzame investering via kennisdeling en nieuw kunsthistorisch onderzoek.

Ook een bijdrage aanvragen voor onderzoeksprojecten met buitenlandse instellingen op gezamenlijke collectiegebieden? De deadlines zijn dit jaar: 8 april en 21 oktober. Lees meer via de toelichting van de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd