Gemeentemuseum Den Haag i.s.m. Natuurmonumenten, Holland op z'n mooist

Jan Hendrik Weissenbruch, De Trekvliet, 1870, olieverf op doek, 94,9 x 128,7 cm, Gemeentemuseum Den Haag Jan Hendrik Weissenbruch, De Trekvliet, 1870, olieverf op doek, 94,9 x 128,7 cm, Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag ontving een Bijdrage Samenwerking Musea voor de tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ die het museum in samenwerking met Natuurmonumenten organiseert.De tentoonstelling toont het werk van de schilders van de Haagse School. Ze schilderden Nederland op zijn mooist, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Weissenbruch, Mesdag, Gabriëls, Mauve en andere schilders van de Haagse School trokken erop uit en wisten het Nederlandse landschap op pakkende wijze vast te leggen.
In de tentoonstelling worden verhalen verteld over de betekenis van en de veranderingen in het Hollandse landschap. De opkomst van de Haagse School hangt samen met de toenemende waardering van de natuur in eigen land. Dat uitte zich begin twintigste eeuw in de oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten, waar rond deze tentoonstelling intensief mee wordt samengewerkt. Het resultaat is een unieke wisselwerking tussen cultuur en natuur. Iedereen kan de kunstwerken op zaal bewonderen én op excursie in de natuur die de Haagse School zo mooi in beeld bracht. Er wordt onder andere een programma met diverse wandelingen, fietstochten en een rondvaart gepresenteerd met een duidelijke link naar de tentoonstelling.
Het Mondriaan Fonds draagt aan deze samenwerking bij omdat het voor beide instellingen een meerwaarde oplevert en past in het beleid en de strategische uitgangspunten van alle partijen. Via de gespreide ligging van de natuurgebieden wordt  een regionale spreiding bereikt. Het gaat om samenwerking met een maatschappelijke partner en er worden nieuwe doelgroepen bereikt.
In dezelfde aanvraagronde werden ook vijf andere plannen gehonoreerd.
 

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd