Gemeentemuseum Den Haag verwerft ‘hedendaags relikwie’ van Paul Thek

Paul Thek (1933 – 1988, New York) Zonder titel (uit de serie technologische reliekhouders), 1965-1966, Gemeentemuseum Den Haag. Fotografie: Gerrit Schreurs. Paul Thek (1933 – 1988, New York) Zonder titel (uit de serie technologische reliekhouders), 1965-1966, Gemeentemuseum Den Haag. Fotografie: Gerrit Schreurs.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een sculptuur uit de serie Technological Reliquaries van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek (1933-1988) aangekocht. Het kunstwerk doet denken aan een middeleeuwse reliekschrijn, waarbij overblijfselen van een heilige of martelaar gepresenteerd werden in sierlijk bewerkte kistjes. Thek’s variant is een perspex-doos waarin hij in een metalen constructie een bloederige homp spierweefsel toont, gemaakt van was en pigment. Thek wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw en is voor veel hedendaagse kunstenaars een groot inspiratiebron. Naast de nieuwe aanwinst heeft het museum een drieluik en een werk op papier van Thek in het bezit. Dit werk is zowel voor het museum als voor de Collectie Nederland een belangrijke aanwinst.

De nieuwe aanwinst is op dit moment in het museum te zien in de tentoonstelling Ingewikkelde beelden. Na deze tentoonstelling krijgt het werk een plaats in de vaste collectiepresentatie Ontdek het Moderne. Het werk van Thek kon worden aangekocht met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds. Ook de Vereniging Rembrandt en het VSBfonds maakten deze aankoop mogelijk.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd