Gemeentemuseum Den Haag – González, Picasso en vrienden

Julio González, Cactusvrouw. Foto: Gemeentemuseum Den Haag Julio González, Cactusvrouw. Foto: Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum in Den Haag presenteert van 25 november 2017 t/m 2 april 2018 een hoogwaardige overzichtstentoonstelling van het werk van de invloedrijke Spaanse kunstenaar Julio González. Samen met Brancusi en Picasso wordt hij tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw gerekend.

In de tentoonstelling staat González’ ontwikkeling van ambachtsman naar avant-garde kunstenaar centraal. Tegelijkertijd wordt de vriendschap en samenwerking tussen González en Picasso gevierd met maar liefst 20 werken van Picasso. De twee kunstenaars werkten gedurende vier jaar samen aan verschillende sculpturen. De samenwerking is voor beide kunstenaars een belangrijke impuls in hun verdere ontwikkeling. Picasso vindt dankzij González nieuwe manieren van expressie in sculptuur, en voor González is de samenwerking een laatste zetje op weg naar een eigen stijl als kunstenaar.

Het museum realiseerde de tentoonstelling met diverse internationale samenwerkingspartners, die onder meer vele bruiklenen leverden. De samenwerking met museum Reina Sofia in Madrid is een vervolg op een eerdere samenwerking voor de tentoonstelling Constant. New Babylon. Andere partners zijn het IVAM in Valencia (het kenniscentrum met betrekking tot Julio González), het Musée Picasso en het Centre Pompidou in Parijs. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen toe.

website