Stedelijk Museum en Van Abbemuseum verwerven gezamenlijk werken van Hito Steyerl

Gezamenlijke aankoop vier werken van Hito Steyerl Stedelijk Museum en Van Abbemuseum Gezamenlijke aankoop vier werken van Hito Steyerl Stedelijk Museum en Van Abbemuseum

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum hebben met een bijdrage van het Mondriaan Fonds gezamenlijk vier werken van de Duitse kunstenaar, schrijver, filmmaker en performer Hito Steyerl (1966) aangekocht voor hun collectie. Het betreft de video-installatie Adorno’s Grey (2012) en de videotrilogie November (2004), Lovely Andrea (2007) en Abstract (2012). Het belang van Hito Steyerl binnen de hedendaagse kunst ligt zowel in de thema’s die zij adresseert als in de bijzondere manier waarop zij verschillende disciplines (documentairefilm, videokunst, performance, schrijverschap, theoretisch onderzoek) combineert. In haar werk speculeert Steyerl over urgente, eigentijdse thema’s zoals de invloed van internet en digitalisering op het dagelijks leven. Afgezien van de video How Not to Be Seen. A Fucking Didactic Educational MOV file (Van Abbemuseum, 2013) was Steyerls werk tot nu toe niet in andere publieke Nederlandse collecties opgenomen.

Het Mondriaan Fonds is van mening dat deze werken een mooie aanwinst vormen op Collectie Nederland en ziet het samenwerkingsverband als een bijzonder waardevol initiatief. In dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet alleen de kosten gedeeld worden, maar kunnen belangrijke werken voor een groter publiek zichtbaar gemaakt worden. Bovendien kunnen werken door presentatie in verschillende museale contexten winnen aan betekenis en interpretatie.
Het fonds heeft bijgedragen aan de aankoop met een Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd