Groninger Museum verwerft glaskunst van Dale Chihuly

Dale Chihuly, Grand Stairwell Installation, 2018. Foto: Siese Veenstra Dale Chihuly, Grand Stairwell Installation, 2018. Foto: Siese Veenstra

Het Groninger Museum heeft een belangrijk werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly verworven: de Grand Stairwell Installation. Deze grote installatie werd ontworpen voor de trapzaal van het museum bij de expositie van Dale Chihuly in de winter van 2018/2019. Vanuit het publiek ontstond toen de wens om het werk aan te kopen. Bekijk hier een interview van RTVOOG met Andreas Blühm (directeur Groninger Museum) over de expositie.

Dale Chihuly (1941, Tacoma, Washington) is bekend vanwege zijn baanbrekende invloed op de studioglaskunst en het verheffen van de beleving van glas. Tijdens zijn 50-jarige carrière is hij beroemd geworden met iconische sculpturen van glas.

De Grand Stairwell Installation bevat 70 rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten persians. Ze zien eruit als golvende bloemen en zijn ontstaan vanuit een verkenning van vorm, model en kleur. Geïnspireerd door culturen uit het Verre Oosten nemen ze diverse gedaantes aan. De persians bedekken drie wanden van de 12 meter hoge zaal en zijn te zien vanaf verschillende etages en vanaf de trap.

‘Dit kunstwerk van gekleurd glas past prachtig bij het gebouw en vernieuwt het ambacht van glasblazen, een artistiek én technisch hoogstandje. Met Grand Stairwell Installation heeft het museum een bijzonder werk voor zijn collectie gekocht. En daarmee voor de Collectie Nederland’, aldus Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

De collectie van het Groninger Museum bevat veel werken van kunstenaars die de grenzen van hun vak uitdagen. De installatie van Dale Chihuly staat in deze traditie en is permanent zichtbaar.

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd