Hans Citroen

Op 1 december 2011 verschijnt ‘Auschwitz-Oswiecim’, een fotografisch onderzoek naar het Auschwitz van de oorlog en het Oswiecim van vandaag.

‘Auschwitz-Oswiecim’ is het verhaal van Hans Citroen die met zijn vrouw Barbara Starzynska regelmatig verblijft in Oswiecim: het Poolse stadje dat beter bekend staat als Auschwitz. Haar ouderlijk huis ligt op loopafstand van het concentratiekamp Auschwitz, waar de joodse opa van Hans gevangen heeft gezeten. Een deel van het kamp is nu Museum Auschwitz-Birkenau, een toeristenattractie met jaarlijks zo’n 1,3 miljoen bezoekers.

‘Auschwitz-Oswiecim’ beschrijft een diep geworteld meningsverschil tussen Hans en Barbara over de aard en betekenis van concentratiekamp Auschwitz. ‘Kamp Auschwitz als herinneringsplek voor de moord op de Europese Joden’ botst met de Poolse voorstelling van zaken. Barbara heeft op school geleerd Kamp Auschwitz te zien als museum waarin de overwinning van het communisme op het fascisme wordt getoond. Dit fundamentele verschil in visie is aanleiding voor een gezamenlijk onderzoek naar het stadje Auschwitz/Oswiecim in oorlogstijd en in decennia daarna.

Lees meer…