Hedendaagse kunst in de collectie van Rijksmuseum Twenthe

Inge Reisberman, Respice Finem - Periculum, 2017, Rijksmuseum Twenthe, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds Inge Reisberman, Respice Finem - Periculum, 2017, Rijksmuseum Twenthe, aangekocht met steun van het Mondriaan Fonds

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs verschillende werken aangekocht van vier hedendaagse kunstenaars, wat werd mogelijk gemaakt door een Bijdrage Collectieprogramma’s. Het gaat om een kinetische installatie van Peter Zegveld, een video en vijf foto’s van Melanie Bonajo, een video drieluik van Inge Reisberman en een schilderij van Armando.

Peter Zegveld
Van Peter Zegveld (1951) heeft het museum de installatie The Serpentine verworven. Deze bijna zeven meter hoge kogelbaan takelt zware kogels omhoog om ze vervolgens naar beneden te laten suizen. De installatie is aangekocht naar aanleiding van de tentoonstelling Peter Zegveld. Wat beweegt… die nog t/m 27 oktober te zien is in Rijksmuseum Twenthe.

Melanie Bonajo
Van Melanie Bonajo (1978) is de video Nocturnal Gardening en vijf foto’s uit de serie Thank you for hurting me. I really needed that verworven. De video en de foto’s zijn op dit moment in Rijksmuseum Twenthe te zien als onderdeel van de tentoonstelling Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Bonajo laat zien hoe het romantische gedachtegoed uit de tijd van Tischbein nog steeds onze kijk op de wereld bepaalt.

Inge Reisberman
Het afgelopen jaar beleefde de videoserie Respice Finem van Inge Reisberman (1959) haar première in Rijksmuseum Twenthe. Respice Finem ofwel ‘overdenk het einde’ is een serie van vijf video’s waaraan Reisberman de afgelopen twee jaar werkte. Naar aanleiding van deze presentatie heeft het museum drie van de vijf video’s verworven voor de collectie.

Armando
Tenslotte heeft Rijksmuseum Twenthe een schilderij aangekocht van Armando (1929-2019), als aanvulling op de bestaande verzameling werken van Armando die het museum reeds bezit. Het verworven werk uit 1983-1984 draagt de titel Preussisch en refereert aan een belangrijk thema in het oeuvre van Armando: de oorlog.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd