Hermitage Amsterdam – Hollandse Meesters uit de Hermitage: Oogappels van de tsaren

Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor het eerst heeft de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland gehaald. De Keizersvleugel staat in het teken van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. De geselecteerde werken, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het overgrote deel van de schilderijen heeft een permanente plek in de vaste expositie in Rusland en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest.

De Russische liefde voor Hollandse Meesters begon in de zeventiende eeuw. Peter de Grote kocht tal van schilderijen in Holland. Zijn opvolgers, én de kring rondom het hof, waren nog gepassioneerder in hun verzamelwoede, en zo werd de Hermitage uiteindelijk de trotse bezitter van een ongekend rijke collectie Hollandse Meesters.

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage: Oogappels van de tsaren is te zien tot en met 27 mei 2018. Bij de tentoonstelling verscheen een uitgebreide catalogus. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd