Heropening Museum de Lakenhal: Mark Dion, Sophie Ernst, Thomas Raat en Iemke van Dijk

Kunstopdracht Iemke van Dijk, Museum de Lakenhal, 2019. Foto: Marit Geluk Kunstopdracht Iemke van Dijk, Museum de Lakenhal, 2019. Foto: Marit Geluk

Op woensdag 19 juni 2019 wordt het vernieuwde Museum de Lakenhal geopend door Koning Willem-Alexander. Vanaf 20 juni is het museum voor iedereen te bezoeken. Voor een deel van de herinrichting heeft de Lakenhal een Projectinvestering Instellingen ontvangen. Mark Dion heeft een rariteitenkabinet ontworpen voor een 17e-eeuwse intieme zolder boven de nieuwe expositieruimte: de Universiteitskamer. De oprichting van Universiteit Leiden in 1575 en de betekenis van de daarmee verbonden academische en kosmopolitische cultuur voor de stad staan centraal. Dion baseert zijn ontwerp op de wetenschappelijke collectie van het museum: parafernalia, exotica, unica en overige rariteiten. Hij maakt hierbij gebruik van hedendaagse 3D-technieken en lichtgevende verf in een donkere ruimte.

Daarnaast heeft het museum een Bijdrage Opdrachtgeverschap toegekend gekregen, in combinatie met het Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria. Er is opdracht gegeven aan drie hedendaagse kunstenaars, voor het maken van nieuw werk voor de heropening: Sophie Ernst, Thomas Raat en Iemke van Dijk.

Tijdens de openingsdagen (20 t/m 24 juni 2019) is er een vol programma. Op donderdag om 13 uur vertelt Sophie Ernst over haar werk in de Toverlantaarnkamer, op vrijdag om 10 uur vertelt Iemke van Dijk over haar opdracht voor de Glas-in-lood-ramen in de Schuilkerk, en op zaterdag geeft Thomas Raat toelichting op zijn werk MMXIX  in de Gang voor Versterzaal. Bekijk hier het gehele openingsprogramma.

website