Het Drents Museum: Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)

Filippo Palizzi, Meisje op een rots in Sorrento, 1871, Collezione Fondazione Internazionale Balzan, Badia Polesine. International Balzan Prize Foundation, Zurich. © Collezione Balzan Filippo Palizzi, Meisje op een rots in Sorrento, 1871, Collezione Fondazione Internazionale Balzan, Badia Polesine. International Balzan Prize Foundation, Zurich. © Collezione Balzan

Het Drents Museum in Assen ontving een Projectinvestering Instellingen voor de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910). Er worden 70 werken getoond uit Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence, die niet eerder in Nederland te zien waren. De tentoonstelling legt verbanden met actuele onderwerpen als identiteit, het behouden van lokale tradities en het omgaan met complexe sociale veranderingen.

Centraal staat het werk van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza en hun reacties op de eenwording van Italië in 1861. De expositie gaat over de eerste 50 jaar na de eenwording. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie en er wordt een rand- en educatieprogramma ontwikkeld.

Sprezzatura is te zien van 2 juni tot en met 3 november 2019.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd