Het Nieuwe Instituut / Huis Sonneveld – Interventie Eva Rothschild

Trappenhuis en gasten- en linnenkamer, Huis Sonneveld, Rotterdam. Trappenhuis en gasten- en linnenkamer, Huis Sonneveld, Rotterdam.

Op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut doen drie internationaal opererende kunstenaars in 2016 achtereenvolgens een interventie in Huis Sonneveld. Van 12 juni t/m 18 september 2016 zal de interventie van Eva Rothschild te zien zijn, getiteld A Gated Community. Rothschild bevraagt met haar werk de status van Huis Sonneveld als museumwoning en laat de bezoeker de architectuur op een nieuwe manier ervaren.  Ze plaatst monumentale sculpturen, die opgevat kunnen worden als een alternatieve vorm van architectuur, op verschillende plekken in het huis. Rothschild wil het aspect van controle dat voor haar inherent is aan de huiselijke omgeving van Huis Sonneveld aan de orde stellen.

Eerder dit jaar installeerde Santiago Borja een observatorium op het dak van Huis Sonneveld en na Rothschild zal de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster een nieuw werk voor de museumwoning maken. De reeks is samengesteld door gastcurator Erich Weiss.

Huis Sonneveld is onderdeel van Het Nieuwe Instituut maar manifesteert zich ook als zelfstandig te bezoeken museum. Het is een woonhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen, en begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, in nauwe samenwerking met W.H. Gispen.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de reeks interventies met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd