Het Noordbrabants Museum – aankoop ‘De tuin van de pastorie te Nuenen’ van Vincent van Gogh

De tuin van de pastorie te Nuenen, Vincent van Gogh, 1885. Waterverf op papier, 38 x 49 cm, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch De tuin van de pastorie te Nuenen, Vincent van Gogh, 1885. Waterverf op papier, 38 x 49 cm, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Het Noordbrabants Museum heeft De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh (1853-1890) uit particulier bezit verworven. De aquarel neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van Van Gogh. Hij schilderde het werk in oktober-november 1885 en daarmee is het de laatst bekende aquarel die de kunstenaar in Nuenen vervaardigde.
Het is zijn eerste experiment met een onderwerp dat hij ook in Parijs en Arles zou uitbeelden, wandelende figuren en paartjes in een aantrekkelijke tuin of een dichterlijk park. Daarnaast toont de aquarel de grotere helderheid die Van Gogh in zijn kleurgebruik ontwikkelde nadat hij begin oktober 1885 het Rijksmuseum had bezocht. Het schilderij dat hij later naar voorbeeld van de aquarel maakte ging in de Tweede Wereldoorlog verloren.
De aanwinst van het werk sluit aan bij de ambitie van Het Noordbrabants Museum om een representatief overzicht te tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van originele werken van de kunstenaar.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de aankoop van de aquarel, evenals de BankGiro Loterij, het VSBfonds, de Vrienden van Het Noordbrabants Museum, de Renschdael Art Foundation en Coen Teulings.

website