IISG – Diamantbewerkers in Amsterdam en Antwerpen

In 2016 is een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen toegekend aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam voor het onderzoeksproject Diamantbewerkers in Amsterdam en Antwerpen: hun levensverhalen en vakbondserfgoed in lokaal en globaal perspectief, samen met het Instituut voor Sociale Geschiedenis AMSAB in Gent.

Doel van het onderzoek was het maken van een webpresentatie waarin de levensverhalen van georganiseerde diamantbewerkers in Amsterdam (Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond ANDB) en in Antwerpen (de Algemene Diamantbewerkers Bond ADB) worden geschetst op basis van de ledenadministratie van de diamantbewerkersbonden in beide steden. De ANDB werd in 1894 opgericht en was de eerste moderne vakbond van Nederland.

De website is onderdeel geworden van een groter project rondom de ANDB en de ADB. In het Joods Historisch Museum is van 27 september 2019 tot en met 1 maart 2020 de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad te zien, gemaakt in samenwerking met het IISG. Parallel aan de tentoonstelling organiseert het IISG van 29 november tot en met 29 december storytelling-tours in De Burcht van Berlage in Amsterdam ter gelegenheid van de 125e verjaardag van de ANDB.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd