Renzo Martens – Institute for Human Activities

Renzo Martens, Institute for Human Activities Research Center, undisclosed location DR Congo, 2015 Renzo Martens, Institute for Human Activities Research Center, undisclosed location DR Congo, 2015

In 2012 richtte kunstenaar Renzo Martens het Institute for Human Activities (IHA) op. IHA is een instituut voor hedendaagse kunst en is gevestigd in Nederland en België, maar heeft ook een vestiging in Congo. In Congo heeft IHA een gentrificatieprogramma gestart op een voormalige cacaoplantage. Met het programma wil IHA onder andere kunst inzetten om de lokale economie een impuls te geven en het leven van de mensen rondom het kunstcentrum te verbeteren en tegelijkertijd kennis te genereren over de rol van kunst binnen hedendaagse economische structuren.

Voor het eerst sinds de oprichting presenteert IHA drie solotentoonstellingen in Berlijn en Amsterdam die geheel gewijd zijn aan het gentrificatieprogramma in Congo.

t/m 7 juni     The Matter of Critique, KW Institute for Contemporary Art, Berlijn
t/m 25 juli     A Lucky Day, KOW, Berlijn
t/m 6 juni     A New Settlement, Galerie Fons Welters, Amsterdam

Het Mondriaan Fonds heeft aan het programma bijgedragen met onder andere een Bijdrage Presentatie Buitenland en Projectinvestering Kunstenaar.

website