Instituto Buena Bista & Kunsthal Rotterdam – All you can Art

David Bade, 'Son of Calimero' (detail), 2011, acrylic and ink on paper, 70x100cm, private collection. David Bade, 'Son of Calimero' (detail), 2011, acrylic and ink on paper, 70x100cm, private collection.

Van 4 juni t/m 21 augustus wordt in de Kunsthal Rotterdam het tienjarig bestaan van het Instituto Buena Bista (IBB) gevierd met een tentoonstelling en een atelier voor talentvolle jongeren. Het Instituto Buena Bista is een platform voor hedendaagse kunst op Curaçao. De basis van het IBB is een vooropleiding voor jong talent (15-25 jaar). Daarnaast heeft het instituut drie gastateliers: een voor in Nederland gevestigde kunstenaars, een voor internationale kunstenaars en een voor een lokale kunstenaar.

De tentoonstelling in de Kunsthal presenteert bestaand werk van David Bade en Tirzo Martha, de oprichters van het IBB, en van andere internationale kunstenaars uit de collectie van IBB. Gaandeweg wordt deze tentoonstelling aangevuld met nieuwe werken die ter plekke worden vervaardigd door de betrokken kunstenaars. In het atelier krijgen dertig leerlingen zes weken lang onderwijs en begeleiding door kunstenaars volgens het meester-gezel-principe. De lessen worden gegeven door onder andere David Bade, Tirzo Martha, Maartje Korstanje, Honoré d’Ó, Elspeth Diederix en Ronald Cornelissen. Daarnaast worden in het programma ‘extra muros’ projecten opgenomen, worden lessen kunstgeschiedenis en cultuurbeschouwing gegeven en zullen de leerlingen deelnemen aan het Rotterdamse Zomercarnaval. Na het project in de Kunsthal wordt ‘All you can Art’ in de Caribische regio voortgezet.

Het Mondriaan Fonds is sinds het begin verbonden aan het IBB. Het financiert er een atelier via de regeling Gast- en Buitelandateliers en het ondersteunt het instituut structureel met een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen. Voor All you can Art werd een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen toegekend.

website