Into Nature: Out of Darkness

Campagnebeeld Into Nature. Foto: Heleen Haijtema Campagnebeeld Into Nature. Foto: Heleen Haijtema

Van 1 juli tot en met 16 september vindt opnieuw Into Nature plaats, een tweejaarlijkse kunstexpeditie door het Drentse landschap met werken van internationale kunstenaars. Dit jaar is het thema Into Nature: Out of Darkness en fietsen en wandelen bezoekers langs de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel.

Er zijn kunstwerken te zien in uiteenlopende landschapstypes waar de mens al duizenden jaren zoekt naar zijn verhouding met de natuur. De route start in Frederiksoord, midden in de Koloniën van Weldadigheid (nominatie UNESCO-werelderfgoed). De andere startlocatie is een van de donkerste plaatsen van Nederland: het Holtingerveld. Zo ontstaat een contrast tussen Frederiksoord als product van de Verlichting en de duisternis van het Holtingerveld. Into Nature is een initiatief van de samenwerkende kunstinstellingen het Drents Museum, Stichting Kunst & Cultuur, Stichting Kunst in Kolderveen (KiK) en Museum De Buitenplaats.

Een team van curatoren, onder leiding van Hans den Hartog Jager, heeft zeventien kunstenaars uitgenodigd deel te nemen aan de manifestatie. Dit zijn: Adrián Villar Rojas, Adrien Vescovi, Alicja Kwade, Amar Kanwar, Anne Geene & Arjan de Nooy, David Claerbout, Edward Clydesdale Thomson, Femke Herregraven, Heather & Ivan Morison, Hervé Youmbi, Lotte Geeven, Matthew Day Jackson, Olafur Eliasson, Roderick Hietbrink, Laurence Aëgerter, Sarah van Sonsbeeck en Susan Philipsz.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor de realisatie van de kunstexpeditie. Ook werd een bijdrage toegekend ter compensatie van de honoraria van de deelnemende kunstenaars via het Experimenteerreglement Kunstenaarshonoraria.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd