Japanmuseum Sieboldhuis – Japans Naakt

Foto: Izu Kenro, BLUE #1070B, 2004. Copyright en collectie Izu Kenro Foto: Izu Kenro, BLUE #1070B, 2004. Copyright en collectie Izu Kenro

De tentoonstelling Japans Naakt toont de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie vanaf de 19e eeuw tot nu, door middel van naaktfotografie. De tentoonstelling omvat ruim 120 foto’s uit 25 verschillende (privé)collecties en musea uit Europa, Amerika en Japan.

Het Japanse naakt wordt chronologisch in beeld gebracht, aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw, de ‘kunstfotografie’ van de eerste helft van de 20e eeuw, de socialistisch-realistische fotografie van vlak na de Tweede Wereldoorlog, de experimentele fotografie uit de jaren ’60 en ’70, tot aan de hedendaagse fotografie. Meer dan 30 fotografen, onder wie Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Hosoe Eikoh, Izu Kenro en Honjō Kōrō tonen hun artistieke visie op het menselijk lichaam. De invloed van het westen en de veranderende ideeën in de Japanse maatschappij over gender, naaktheid en seksualiteit komen naar voren in de presentatie.

De expositie is samengesteld door gastconservatoren Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson van IBASHO Gallery uit Antwerpen. Er zal een bijbehorende catalogus verschijnen. De randprogrammering bestaat onder meer uit lezingen, demonstraties en evenementen, zoals de Japanmarkt en de Museumnacht, waarbij verschillende interactieve workshops zullen plaatsvinden.

De tentoonstelling kreeg een Projectinvestering Instellingen toegekend en is te zien van 15 maart tot en met 8 september 2019.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd